Uppteckning nummer NM-SHA0825

Meddelare: Nils Olof Engström  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp

I min barndom var det mycket tal om frimurarne. De sades förskriva sig åt den onde. De hade bilder av alla medlemmarna. Om någon av dessa icke infann sig till möte, kunde de döda honom genom att sticka en nål i hjärttrakten på bilden. Det var nämligen så, att varje möte skulle en frimurare dödas. Detta gick i tur och ordning, och ingen kunde undkomma. Vidare tappade frimurarne av sig blod, som de sålde åt turkarna. Dessa skulle ha kristet blod att offra åt sina gudar för att ställa dem tillfreds.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III